In memoriam: Prim. dr. Alija Azabagić, specijalista oralne hirurgije, subspecijalista maksilofacijalne hirurgije

In memoriam: Prim. dr. Alija Azabagić, specijalista oralne hirurgije, subspecijalista maksilofacijalne hirurgije

U 70. godini života preminuo je prim. dr. Alija Azabagić, specijalista oralne hirurgije, subspecijalista maksilofacijalne hirurgije, primarijus i jedan od osnivača te dugogodišnji član Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

Prim. dr. Alija Azabagić rođen je 11.09.1947. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Tuzli 1966. godine. Stomatološki fakultet završio je 1973. godine u Sarajevu.

Prim. dr. Alija Azabagić je u periodu od 1973. godine do 1989. godine radio u Domu zdravlja u Tuzli, nakon čega svoj radni vijek nastavlja u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla – Klinika za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju.

Specijalizaciju iz oralne hirurgije, prim. dr. Alija Azabagić završio je 1983. godine, nakon čega i subspecijalizaciju iz maksilofacijalne hirurgije 1985. godine.

Radeći na Klinici za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju, prim. dr. Alija Azabagić je izdao više desetina stručnih radova, u tadašnjim časopisima, i iste objavio na domaćim i inostranim stručnim sastancima.

Za poseban doprinos zaštiti zdravlja stanovništva, razvoju zdravstva i dugogodišnjoj uspješnoj karijeri, 1995. godine dodijeljen mu je naziv primarijus.

Prim. dr. Alija Azabagić 1996. godine osniva privatnu stomatološku ordinaciju, a odmah zatim i prvu privatnu polikliniku na Tuzlanskom kantonu, ZU Poliklinika Azabagić koja je 2008. godine prerasla u Medicinsko dijagnostički centar, gdje je do odlaska u penziju i radio.

Prim. dr. Alija Azabagić je bio član Inicijativnog odbora za osnivanje Ljekarske komore Tuzlanskog kantona 1998. godine.

Za vrijeme angažmana u Ljekarskoj komori Tuzlanskog kantona, prim. dr. Alija Azabagić je obavljao mnogobrojne funkcije, i to funkciju vršioca dužnosti predsjednika Ljekarske komore Tuzlanskog kantona, tužitelja i člana, odnosno predsjednika Komisije Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.

Pacijenti, radne kolege, prijatelji, ali i sugrađani za prim. dr. Aliju Azabagića imaju samo riječ hvale, opisujući ga kao divnog doktora i velikog humanistu.